ورود ثالث – جلب ثالث
اگر شخص ثالث درباره دعوایی که در دادگاه در حال رسیدگی است ادعا و حقی داشته باشد، با استفاده از دعوای ورود ثالث می تواند وارد روند و جریان اصلی دادرسی شود. این دعوا دارای دو مورد تبعی و اصلی است. تا زمانی که جریان دادرسی پایان نیافته است شخص ثالث می تواند وارد دعوا شود و می تواند در مراحل ابتدایی و تجدیدنظر در مراجع عمومی و حتی در دیوان عدالت اداری وارد شود ولی اگر دعوا به دیوان عالی برسد شخص ثالث دیگر این فرصت را ندارد.
هر گونه دعوا حقوقی بین دو طرف به صورتی است که یک طرف حقی از او ضایع شده است و به دنبال دادخواهی بوده و دیگری باید در مقابل ادعای طرف دیگر از خود دفاع کند. با این حال شرایطی نیز وجود دارد که حقوق شخص دیگری که همان شخص ثالث است به حقوق طرفین گره خورده باشد، بنابراین این شخص باید در دادگاه حاضر شده تا از حق خود دفاع کند. بنابراین ورود شخص ثالث پیش بینی شده است که فرد می تواند وارد روند دعوای اصلی شود.
روند رسیدگی به دعاوی نیز در دادگاه معمولا دارای شرایط و تابع اصول و تشریفات مشخص است. هر کسی که ادعای حقوقی دارد باید مراحل مشخصی را نیز طی کند، برای مثال دادخواست خود را ارائه کند یا در زمان خاصی به دادگاه مراجعه کند، اگر این نوع تشریفات رعایت نشود پس به ادعای طرف مدعی ترتیب اثر داده نخواهد شد. دعوای ورود ثالث نیز دارای اصول تشریفات خاصی بوده که آن را از دعوا های دیگر متمایز می کند.
تعریف ورود ثالث و انواع آن
قانون آیین دادرسی مدنی ماده 130 دعوای ورود ثالث را این گونه تعریف می کند: “هرگاه شخص ثالثی در موضوع دادرسی اصحاب دعوای اصلی برای خود مستقلا حقی قایل باشد و یا خود را در محق شدن یکی از طرفین ذی نفع بداند، می تواند تا وقتی که ختم دادرسی اعلام نشده است، وارد دعوا گردد، چه اینکه رسیدگی در مرحله بدوی باشد یا در مرحله تجدیدنظر. دراین صورت نامبرده باید دادخواست خود را به دادگاهی که دعوا در آنجا مطرح است تقدیم و در آن منظور خود را به طور صریح اعلان نماید”.
بسته به اینکه ادعای شخص ثالث چه به صورت مستقیم و یا غیرمستقسم برای او نفع دارد، این نوع دعاوی به دو صورت تبعی و اصلی مطرح می شود.
دعوای ورود ثالث اصلی:
در جایی اتفاق می افتد که ثالث برای خود حق مستقلی را قایل باشد و مستقیما ادعایی داشته باشد.
دعوای ورود ثالث تبعی:
در این نوع دعوا بر خلاف دعوای ورود ثالث اصلی، ثالث مدعی حق داشتن در دعوای اولیه نیست بلکه اگر یکی از طرفین در دادگاه برنده شود برای او منفعت دارد.
شرایط، مهلت و هزینه دادرسی ورود ثالث
شروع دعوای ورود شخص ثالث با دادخواست دادن است و با صادر شدن رای نیز پایان می یابد، در این نوع دعوا باید ماده 51 قانون دادرسی مدنی رعایت شده و شرایط مانند:
- نام و نام خانوادگی خواهان و خوانده
- محل اقامت آن ها
- درخواست و در صورت مالی بودن
- تعیین بهای خواسته
- امضاخواهان
نوشته شده باشد، ثالث اصلی برای ورود به دعوا باید شرایط اقامه دعوا در آیین دادرسی مدنی را داشته باشد. در حقیقت او باید نفع شخصی داشته باشد، کودک نبوده و دارای سلامت روحی باشد، در صورتی که دعوا در امور مالی است، سفیه نباشد یعنی دارای قدرت تصمیم گیری و اختیار باشد، اگر این موارد رعایت نشود به دادخواست شخص ثالث رسیدگی نخواهد شد. علاوه بر این شرایط عمومی، ورود ثالث شرایط اختصاصی هم دارد که به شرح زیر است:
شخص ثالث ذی نفع باشد: در ابتدای ماده 130 قانون آیین دادرسی مدنی بنا شده است که در صورتی فرد می تواند وارد دعوا شود که ” …در موضوع دادرسی اصحاب دعوای اصلی برای خود مستقلا حقی قایل باشد و یا خود را در محق شدن یکی از طرفین ذی نفع بداند…” در غیر این صورت نمی تواند وارد دعوا شود.
دعوا در جریان رسیدگی باشد: ماده 130 قانون آیین دادرسی مدنی شرط دیگر اختصاصی ورود به دعوا را خاتمه نیافتن دادرسی می داند. ختم دادرسی زمانی اتفاق می افتد که دادگاه تمام بررسی های و اقدامات خود را انجام داده است و آمادگی کامل را برای صدور رای دارد. و فقط در رسیدگی های غیابی است که ثالث اعم از اصلی و تبعی بعد از ختم دادرسی و در مرحله واخواهی، که مرحله اعتراض به رای غیابی است، می تواند به دعوا ورود پیدا کند. بر خلاف اعتراض ثالث که یکی از شرایط اعتراض ثالث این است که حتما باید رای صادر شده باشد تا بتواند به آن اعتراض کند.
بین ورود ثالث و دعوای اصلی ارتباط کامل وجود داشته باشد: مطابق قانون آیین دادرسی مدنی: “بین دو دعوا وقتی ارتباط کامل موجود است که اتخاذ تصمیم در هریک، موثر در دیگری باشد”. به عنوان مثال در صورتی که موضوع دعوا این باشد که ملکی که فروخته شده است تحویل خریدار داده نمی شود و شخص ثالثی ادعا می کند که ملک متعلق به او بوده و فروشنده حق فروش آن را نداشته است. در این مثال تا زمانی که ثابت نشود ملک متعلق به چه کسی است، دادگاه نمی تواند دعوای اصلی را پیگیری کند”.
در هر مرحله از این دعوا با ورود یک وکیل کاردان و باتجربه برنده دادرسی شوید.
در نتیجه:
دپارتمان تخصصی حقوقی مولودزاده با سالها تجربه موفق در زمینه ورود ثالث – جلب ثالث و صدها پرونده موفق. بر آن است که بتواند کارگشای اختلافات و مسائل حقوقی شما به بهترین نحو ممکن باشد. شما می توانید جهت بهره مندی از خدمات وکالت این دپارتمان با شماره
22671366– 021 و یا 09127334842 تماس بگیرید و یا به صورت حضوری و با تعیین وقت قبلی به آدرس تهران – شریعتی بالاتر از پل صدر خ حافظی (داد) پ 19 واحد 6 – دفتر وکالت خانم مولودزاده مراجعه نمایید.