اعتراض ثالث
اعتراض ثالث چیست؟
این مورد حقوقی معمولا در جریان یک دادرسی انجام می شود. اگر فردی در جریان آن دادرسی قانونی نباشد و یا یکی از طرفین در طی جلسات رسیدگی دعوت نشده باشد بنابراین رای و یا هر نوع تصمیمی که گرفته می شود به نفع فردی که در دادگاه حضور نداشته، نبوده و به نحوی به حقوق او اجحاف وارد شده باشد. برای همین ماده قانونی در دادگاه و آیین مدنی و قانون اجرای احکام ارائه شده که افرادی که این گونه مورد ضرر قرار می گیرند با توجه به آراء مربوطه به اعتراض ثالث یا شخص ثالث رسیدگی شود.
انواع دعوای اعتراض ثالث
(اصلی-طاری-اجرایی)
دو نوع دعوا برای اعتراض ثالث وجود دارد و مطابق ماده قانونی 419 قانون آیین دادرسی اگر این اعتراض قابل پیش بینی باشد در مفاد قانونی 146 و 147 قانون احکام مدنی باید به اعتراض رسیدگی شود، سه نوع دعوای اعتراض ثالث که در بالا نیز به انها اشاره شد، شامل اصلی و طاری و همچنین اجرایی است.
اعتراض ثالث اصلی:
در دعوای اعتراض ثالث، شخص ثالث
این نوع دعاوی وقتی قابل طرح است که شخص ثالث نسبت به رأیی که او را متضرر کرده است به هر شکلی اطلاع پیدا کرده باشد و بخواهد به صورت مستقیم به آن رای صادر شده اعتراض داشته باشد. در این صورت طبق ماده 420 قانون باید دارای شرایط زیر باشد.
- لزوم تقدیم دادخواست جهت اعتراض؛
- خوانده اعتراض ثالث بایستی محکومله و محکومعلیه هر دو باشد؛
- ترتیب رسیدگی به این اعتراض مانند دادرسی نخستین خواهد بود؛
- دادگاه صالح به رسیدگی، دادگاه صادرکننده رأی قطعی است.
- اعتراض ثالث طاری
اعتراض ثالث طاری
این نوع اعتراض هنگامی طرح خواهد شد که در جلسه دادرسی یکی از طرفین در هنگام بررسی تصمیم دادگاه بین شخص ثالث و دیگری قرار گیرد و بخواهد حق خود را ثابت کند و در این صورت طرف مقابل دارای این حق است که اعتراض خود را با عنوان اعتراض ثالث طاری ارائه کند.
طبق ماده قانونی 421 شرایط به شرح زیر است:
برخلاف اعتراض ثالث اصلی بدون تقدیم دادخواست صورت میگیرد. اعتراض در دادگاهی که دعوا مطرح است رسیدگی خواهد شد مشروط بر اینکه درجه دادگاه صادرکننده رأی معترضعنه پایینتر باشد.
اعتراض ثالث اجرایی
در اعتراض ثالث اجرایی، اگر در مقام تامین حکمی اجرا شود به صورت قطعی که مربوز به مال منقول و یا غیر منقول باشد شخص ثالث می تواند نسبت به آن مال ادای حق کند. طبق مفاد قانونی 146 و 147 باید شرایط زیر در این مورد اعلام شود.
- در هر صورت مدعی باید به دادگاه صادرکننده دستور توقیف یا مجری رأی مراجعه کند.
- در صورتی که مدعی دارایسند رسمی باشد یا ادعا مستند به حکم قطعی با تاریخ مقدم باشد توقیف رفع میگردد.
- در صورتی که ادعا مستند به سند رسمی یا حکم قطعی با تاریخ مقدم نباشد لازم به شکایت است؛
- علیرغم قید عبارت: «بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی» برای اعتراض ثالث تقدیم دادخواست لازم است.
- دادخواست در هر صورت باید علیه هر دو طرف پرونده طرح شود.
تفاوت اعتراض ثالث اصلی با اعتراض ثالث اجرایی:
طبق قانون، 2 مدل اعتراض ثالث وجود دارد، روش اول اعتراض ثالث اصلی است و روش دوم اعتراض ثالث اجرایی است.
چه کسانی می توانند دادخواست اعتراض ثالث تقدیم دادگاه نمایند؟
طبق ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی هر شخصی که به حقوق او خللی وارد شود و به عنوان اصحاب دعوا حضور نداشته باشد، می تواند اعتراض ثالث کند.
آراء قابل اعتراض ثالث کدامند؟
طبق ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی: شخص ثالث حق دارد به هرگونه رأی صادره از دادگاه های عمومی، انقلاب و تجدید نظر اعتراض نماید.
برخلاف فرجام خواهی که تنها نسبت به آرائی که در قانون شمارش شده است امکانپذیر است و اعاده دادرسی که تنها نسبت به احکام قطعی و نه قرارها می تواند مطرح شود، آراء قابل اعتراض ثالث، هرگونه رأی صادره از دادگاه ها هستند. یعنی انواع قرارها و احکام دادگاه ها، اعم از قطعی و غیر قطعی، حضوری و غیابی و همچنین آراء دادگاه بدوی و دادگاه تجدیدنظر قابل اعتراض شخص ثالث هستند.
” اگر در خصوص دعوایی رأیی صادر شود که به حقوق اشخاص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد ، می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید. “
بنابراین:
1- شخص ثالث که در دادرسی حضور نداشته است ، باید ذی نفع در دعوا باشد ؛ یعنی بر اساس حکم صادر شده به حقوق او خلل وارد شده باشد.
2- اعتراض باید به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای مورد اعتراض باشد، بدین معنا که معترض ثالث، خواهان و محکوم له و محکوم علیه دعوای اصلی خواندگان می باشند.
در نتیجه:
دپارتمان تخصصی حقوقی مولودزاده با سالها تجربه موفق در زمینه اعتراض ثالث و صدها پرونده موفق. بر آن است که بتواند کارگشای اختلافات و مسائل حقوقی شما به بهترین نحو ممکن باشد. شما می توانید جهت بهره مندی از خدمات وکالت این دپارتمان با شماره 22761366 – 021 ویا 09127334842 تماس بگیرید و یا به صورت حضوری و با تعیین وقت قبلی به آدرس تهران – شریعتی بالاتر از پل صدر کوچه حافظی (داد) پ 19 واحد 6 –به دفتر وکالت خانم مولودزاده مراجعه نمایید.