
مواردی که مانع از ارث می شود
- calendar_month 1401/6/14
- comment بدون نظر
- person مولودزاده
- nest_clock_farsight_analog 4 دقیقه
- visibility 304 مشاهده
پس از مرگ متوفی ممکن است اموال و املاکی از او برجای مانده باشد. پس از کسر بدهی های متوفی و پرداخت آن ها به بستانکاران، اموال باقی مانده که با عنوان ماترک شناخته می شوند بین ورثه متوفی طبق قانون تقسیم خواهد شد.
با اینکه طبق قانون اموال متوفی به وارثان او انتقال مالکیت پیدا می کند با این وجود مواردی وجود دارند که وراث در صورت مرتکب شدن از ارث محروم خواهند شد.
در ادامه به طور خلاصه مواردی که مانع از ارث می شود را به اطلاع شما خواهیم رساند.
- در صورتی که وارث نسب نامشروع به حساب آید از مورث چیزی به ارث نخواهد برد. طبق قانون، فردی که مرتکب جرم زنا شده باشد و از این رابطه فرزندی متولد شده باشد، فرزند متولد شده از ارث محروم خواهد بود. مطابق با ماده 1267 قانون مدنی فرزندی که از عمل زنا شکل گرفته است به فرد زانی ملحق نمی شود. لفظ زانی به مرد و زنی اطلاق می شود که مرتکب عمل زنا شده اند. طفلی که از زنا متولد شده باشد با والدین خود رابطه توارث نخواهد داشت. به این معنی که نه فرزند از والد و والده خود اموالی به ارث خواهد برد و نه این که پدر و مادر آن فرزند می توانند وارث اموال فرزند باشند.
- در صورتی که وارث مرتکب جرم قتل موروث شده باشد: مورد بعدی که مانع ارث خواهد شد قتل نامشروع مورث است. اگر یکی از وارثان فرد موروث را به قتل رسانده باشد از به ارث بردن اموال او محروم خواهد بود. نکاتی در این رابطه وجود دارد که باید به آنها توجه شود:
o منظور از قتل، قتل عمد است؛ که شامل قتل بالمباشره و قتل به تسبیت می شود. در قتل بالمباشره شخص فرد دیگری را به طور مستقیم به قتل می رساند. قتل به تسبیت قتلی است که در آن قتل به شکل غیر مستقیم رخ می دهد برای مثال فرد دیگری را اجیر کرده و از او خواسته که مورث را به قتل برساند. این مورد در ماده 880 قانون مدنی به صراحت بیان شده است. طبق این ماده قتل جزو موانع ارث است و فرد قاتل اگر مورث را عمدا به قتل رسانده باشد و این قتل چه به صورت بالمباشره باشد و چه با شرکت فرد دیگری باعث عدم توارث می شود.
o نکته مهم دیگر این است که قتل اگر حالت شبه عمد و یا خطای محض داشته باشد باعث عدم توارث نخواهد بود اما این فرد ارثی از دیه نمی برد.
o اگر قتل مورث به شکل مشروع اتفاق افتاده باشد برای مثال به دلیل دفاع از خود بوده باشد و یا اینکه شخص متوفی مهدورالدم بوده باشد مثلا مرتد بوده باشد، این قتل سبب عدم توارث نخواهد شد.
o مورد بعدی که باید ذکر شود این است که فرزندان و خویشاوندان کسی که مرتکب قتل مورث شده اند مانند او محروم از ارث نمی شوند. ماده 885 قانون مدنی با این قضیه مرتبط است و طبق آن کسانی که با توجه به ماده 880 قانون مدنی از ارث محروم شده اند، فرزندان و خویشاوندان این اشخاص از ارث محروم نمی شوند. در نتیجه فرزند کسی که پدر خود را به قتل رسانده باشد اگر فرد دیگری وارث مورث نباشد اموال او را به ارث می برد.
- اگر وارث کفر ورزیده باشد از ارث محروم می شود. از لحاظ فقهی فردی که مسلمان نباشد کافر نامیده می شود. این فرد اگر مذهبی به غیر اسلام داشته باشد ولو اینکه مذهبش مورد تایید اسلام باشد یا نباشد به هر حال کافر است. کسی که به اصول پنجگانه دین اسلام اعتقاد نداشته باشد از نظر حقوقی کافر شناخته می شود و طبق ماده 881 قانون مدنی کافر از مسلمان چیزی به ارث نخواهد برد. اما مسلمان از کافر ارث می برد.
- یکی از مواردی که مانع از ارث می شود و در صورت پیش آمدن آن وارث از مورث چیزی به ارث نخواهد برد لعان نام دارد. لعان به این معنی است مردی به همسر خود نسبت زناکار بودن بدهد ولی نتواند هیچ دلیل و مدرکی برای اثبات ادعای خود ارائه دهد. در این حالت زن زانیه شناخته نمی شود و حکم زنا برای او اجرا نمی شود و حکم قذفی نیز برای مرد اجرا نمی شود. بعد از لعان زن و مرد هیچ یک از دیگری ارث نخواهند برد.