
مفهوم دفاتر اسناد رسمی
- calendar_month 1401/6/7
- comment بدون نظر
- person مولودزاده
- nest_clock_farsight_analog 4 دقیقه
- visibility 323 مشاهده
امروز برای انجام تمام کارهای ثبتی می بایست به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنیم، این دفاتر خدمات مختلفی را به افراد ارائه می دهند. تمامی اسناد ثبت شده تنها در صورتی که در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسند وجاهت قانونی دارند در غیر این صورت فاقد وجاهت قانونی هستند.
تاریخچه پیدایش دفاتر اسناد رسمی
از ابتدای زمان پیدایش سازمان ثبت اسناد و املاک کشور چه در ساختار سنتی و چه در ساختار امروزی آن، بخشی از وظایف این سازمان بر عهده ی دفاتر اسناد رسمی قرار گرفتند و امروز نیز این دفاتر تحت نظارت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و قوه قضائیه به فعالیت های خود می پردازند.
دفاتر اسناد رسمی امور مربوط به تنظیم سند های رسمی و در برخی مواقع انجام امور مشاوره به افراد را نیز انجام می دهند. قوه ی قضاییه و مراجع قضایی بالادستی با سپردن بخشی از وظایف به دفاتر اسناد رسمی باعث افزایش دقت و تخصصی تر شدن امور شده اند. در واقع با تفویض اختیار کردن در انجام برخی از کارها، امور ثبتی به متخصصانی که از دل مردم انتخاب می شوند، سپرده شده و سازمان ها نیز از خود سلب مسئولیت می کنند.
تفاوت دفاتر اسناد رسمی یا محضر و یا دفترخانه
به طور کلی تمامی این دفاتر برای تنظیم رسمی عقود و قرارداد های افراد تاسیس می شوند. دفاتر اسناد رسمی تحت نظر قوه ی قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک فعالیت می کنند، اما به جهت مالی و پرداخت هزینه های مربوط به دفتر کاملا مستقل و منفک از دولت هستند. دفاتر اسناد رسمی یک نوع رابط در امور حقوقی ما بین افراد جامعه و دولت هستند و می توانند از بابت وجهه قانونی داشتن اسناد، به آن ها تضمین های لازم را بدهند و در واقع افراد را از وجهه قانونی بودن عقود و اسناد خود مطمئن سازند.
دفاتر اسناد رسمی ممکن است به شکل مشاغل آزاد فعالیت کنند اما شخصی که ریاست یک دفتر اسناد رسمی را بر عهده دارد یک شخص حقوقی مستقل نیست و از استقلال حقوقی برخوردار نخواهد بود. از نکات مهمی که سردفترها ملزم به رعایت آن هستند می توان به قابل دفاع بودن سند تنظیم شده اشاره کرد. در واقع سردفتر باید اقدام به تنظیم سندی کند که بتواند در مراجع قضایی از هر حیث از آن سند دفاع کند.
سردفتر: اداره امور دفترخانه بر عهده شخصی است که طبق پیشنهاد سازمان ثبت اسناد و املاک و با جلب نظر کانون سردفترداران و دفتریاران یک منطقه بتواند مجوز تاسیس یک دفترخانه اسناد رسمی را دریافت نماید. در ماده 21 قانون دفاتر اسناد رسمی صراحتا ذکر شده است که تمامی مسئولیت های های دفترخانه و عواقب آن متوجه سردفتر خواهد بود و باید در مواقع ضروری به مراجع قانونی پاسخگو باشد.
دفتریار: دفتریار سمت معاون سردفتر را بر عهده دارد.. طبق ماده 3 قانون دفاتر اسناد رسمی هر دفتر اسناد رسمی می تواند یک دفتریار دوم نیز داشته باشد.
چگونه یک دفتردار می تواند سردفتر شود و دفتر اسناد رسمی خود را تاسیس نماید؟
اگر دفتریاری دارای سه تا هفت سال سابقه ی کار در دفتر اسناد رسمی باشد می تواند اقدام به تاسیس دفتر اسناد رسمی خود کند. نکته ی بسیار مهمی در خصوص دفتریار و شرایط اخراج وی وجود دارد. سردفتر به هیچ عنوان حق ندارد دفتریار را اخراج کند زیرا این شخص بنا بر مقررات قانون دفاتر اسناد رسمی منصوب شده است. همچنین سردفتر مجاز نیست هیچ گونه کاری را از دفتر یار بخواهد، ضمنا دفتریار در درآمد دفتر اسناد رسمی با سردفتر شریک خواهد بود. دفتریار صرفا در درآمد دفتر اسناد رسمی شریک است و در کارها، مسئولیت ها، هزینه ها و ضررهای دفتر هیچ گونه شراکتی نخواهد داشت. بر طبق مفاد قانونی نیز دفتریار هیچ گونه مسئولیتی ندارد و امضای او نیز تاثیری بر روی وجاهت قانونی اسناد ثبت شده نخواهد داشت.