
مجازات جرم حذف عمدی ورثه در قانون
- calendar_month 1401/6/4
- comment بدون نظر
- person مولودزاده
- nest_clock_farsight_analog 3 دقیقه
- visibility 284 مشاهده
زمانی که فردی فوت می کند، اموالی از او بر جای می ماند که طبق قانون به ورثه متوفی خواهد رسید. اگر شخص، پیش از مرگ خود وصیت نامه ای تنظیم کرده باشد و در این وصیت نامه اسم شخصی به غیر از وارثان قانونی آورده شده باشد تا یک سوم اموال از نظر قانونی می تواند به این فرد انتقال مالکیت داده شود در صورتی که این مقدار از یک سوم بیشتر باشد، فقط در صورتی که ورثه قانونی اجازه دهند می توان طبق وصیت نامه رفتار کرد.
ممکن است که متوفی در وصیت نامه خود نام افرادی غیر از وارثان قانونی را آورده باشد که در رابطه با آن بیان شد که انتقال تا یک سوم اموال از نظر قانونی مشکلی نداشته و قابل انجام است. مسئله دیگری که ممکن است پیش بیاید این است که یکی از وراث، وارث دیگری را در نظر نگیرد و خود اقدام به انحصار وراثت نماید.
حذف عمدی ورثه چیست؟
بر حسب ماده 1 قانون تصدیق انحصار وراثت بعد از فوت شخص متوفی هرگاه کسانی خواستار این شدند که اموال منقول یا غیر منقول او را به وراث از آن خود کنند، یا اینکه قصد وصول طلب او را داشته باشند، در این شرایط باید طبق ماده 2 قانون تصدیق وراثت عمل شود. این اشخاص باید به یکی از محاکم صلح یا مراجع قضایی مربوطه در محل اقامت دائمی متوفی، یک تقاضای کتبی برای کسب گواهی انحصار وراثت و عده وراثت ارسال کنند. اگر محل اقامت دائمی فرد در خارج از ایران باشد، این دادخواست باید به یکی از مراجع قضایی تهران ارسال شود. صدور گواهی انحصار وراثت بر عهده شوراهای حل اختلاف محل دائمی اقامت مورث یا متوفی است.
مجازات جرم حذف عمدی ورثه چیست؟
طبق ماده 9 از قانون تصدیق انحصار وراثت، اگر نام یکی از وارثان به شکل عمدی در گواهی انحصار وراثت ذکر نشود و مشخص شود که مدعی تصدیق وراثت با دانش قبلی نسبت به عدم وراثت خود و یا با اطلاع از وجود وارثی به غیر از خود بر خلاف حقیقت اقدام به کسب گواهی انحصار وراثت کرده است، این شخص کلاهبردار به حساب می آید و علاوه بر پرداخت خسارت به مجازاتی که قانون برای این فرد در نظر گرفته است محکوم می شود.
طبق ماده 1 قانون تشدید مجازات افراد مرتکب ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، فرد کلاهبردار مجازات ذیل را تجربه خواهد کرد:
- رد مال: رد مال مجازاتی برای جبران خسارت مالی افراد است. معنی عبارت رد مال این است که اگر شخصی بدون اطلاع و رضایت شخص دیگری، اموال او را تصرف کند، باید به موجب قانون عمل کند و اقدام به برگرداندن آن به صاحب اصلی کند.
- این جرم مجازات حبس نیز دارد و مدت آن بین یک تا هفت سال متغیر است. البته شرایطی برای مجازات حبس وجود دارد. در صورتی که مبلغ مال اخذ شده از مقداری که در ماده 36 قانون مجازات اسلامی بیان شده کمتر باشد، مجازات حبس کاهش می یابد.
- شخصی که مرتکب این جرم شده باشد باید جزای نقدی پرداخت کند و میزان آن هم اندازه با ارزش مالی است که غصب کرده است.
لازم به ذکر است بر اساس ماده 10 قانون مجازات اسلامی، شهودی که در این موضوع برای کسب گواهی انحصار وراثت شهادت دروغ داده باشند، تعقیب می شوند و به همین مجازات محکوم خواهد شد.
بعلاوه بر اساس ماده 2 قانون تخلفات و جرائم و اسناد سجلی و شخصی، اگر شخصی در اعلام هویت یا زمان ولادت و فوت دروغ گفته باشد، به 91 روز تا 1 سال حبس محکوم خواهد شد و یا اینکه به پرداخت مبلغ دویست هزار تومن به عنوان جزای نقدی محکوم خواهد شد.