
آشنایی با مفهوم پولشویی و قوانین مرتبط با آن
- calendar_month 1401/5/29
- comment بدون نظر
- person مولودزاده
- nest_clock_farsight_analog 4 دقیقه
- visibility 290 مشاهده
در جامعه جرائم اقتصادی زیادی رخ می دهد. بسیاری از جرائم به واسطه دستگیری مفسدان اقتصادی برملا شده و سطح آگاهی مردم نیز از اینگونه جرائم بالا رفته است. یکی از جرائمی که در جامعه به کررات مشاهده شده است، پولشویی می باشد. پولشویی یکی از جرائم مربوط به افراد بزهکار است که در حوزه های متفاوتی از قبیل قاچاق انسان، قاچاق مواد مخدر و غیره مشاهده می شود. منظور از پولشویی این است که عده ای خلافکار پولی را که از فعالیت های خلاف و غیرقانونی کسب می کنند، به یک دارایی معمول و رایج در جامعه تبدیل خواهند کرد.
به عبارت دیگر، زمانی که یک خلاف کار از طریق یک کار خلاف نظیر قاچاق، حمل و فروش مواد مخدر، به یکسری اموال دست می یابد، پیوسته به دنبال مخفی کردن این اموال بوده تا به ظاهر نامشروع و غیرقانونی به شمار نیایند. اصطلاح پولشویی از دو بخش پول (به معنای همان مالی که از راه خلاف به دست آمده) و شویی (به معنای فعل شستن و تمیز کردن) تشکیل شده است. با توجه به این دو بخش می توان عنوان کرد که پولشویی فرایندی است که بر اساس آن پول کثیف از طریق فرایندهایی کاری به یک پول تمیز که دیگر منشا غیرقانونی و نامشروع آن مشخص نیست، تبدیل خواهد شد.
اگر بخواهیم برای این اصطلاح یک مثال عینی بیاوریم، باید بگوییم که یک قاچاقچی مواد مخدر، مقدار زیادی تریاک را از مرز خارج کرده و با پول حاصل از این کار، نسبت به خرید ملک یا ویلا اقدام خواهد کرد، به این عمل پولشویی گفته می شود. در این مقاله سعی داریم که به بررسی پولشویی بپردازیم، پس تا پایان این مقاله در کنار ما باشید.
آیا پولشویی دارای انواع مختلفی است؟
همانطور که پیش از این هم گفته شد، پولشویی مالی حرام و غیرقانونی را به یک پول رایج در ممکلت تبدیل خواهد کرد. اما پولشویی دارای انواع مختلفی است که در ادامه به معرفی سه نوع پولشویی خواهیم پرداخت:
1.پولشویی درونی:
در صورتی که پول کثیف از راه یک فعالیت غیرقانونی در داخل کشور به دست آید و باز هم در داخل کشور به یک مال تمیز تبدیل شود، به آن پولشویی درونی گفته می شود.
2.پولشویی مهارشونده:
در صورتی که در داخل کشور، یک فعالیت غیرقانونی انجام شود و پول کثیف بدست آید و این پول کثیف در خارج از کشور به پول تمیز تبدیل شود به آن پولشویی مهار شونده گفته می شود.
3.پولشویی بیرونی:
در صورتی که پول کثیف از فعالیت های غیرقانونی در خارج از کشور به دست آید و در همان خارج از کشور هم تبدیل به پول تمیز شود، به آن پولشویی بیرونی گفته می شود.
4.پولشویی وارد شونده:
در صورتی که از نقاط دیگر پول کثیف به دست آید و سپس برای تمیز کردن وارد خاک کشور شود، به این نوع پولشویی، وارد شونده گفته می شود.
چه نوع مجازاتی برای پولشویی در نظر گرفته شده است؟
بر اساس قانون مدنی شماره 9 که صرفا برای پولشویی نوشته شده است، افرادی که مرتکب پولشویی شده اند، باید مبالغ، اموال و ثروتی که از این را به دست آورده اند را به دادگاه تحویل داده و در صورتی که این ثروت تبدیل به پول شده، باید این پول به حساب بانک مرکزی ایران واریز گردد. البته این تنها خسارت پرداختی آن هاست و در کنار این امر، ممکن است مجازات های دیگری هم با صلاح دید دادگاه برای این افراد تعیین شود.
یکی از نکته هایی که باید در جرم پولشویی به آن دقت نمود، جرم منشا یا مقدمه است. به عبارت دیگر، همیشه مجرم ابتدا یک جرم مقدمه یا ابتدایی را انجام می دهد. پس از انجام این جرم، او پولی غیرقانونی به دست می آورد. این پول برای تمیز شدن به پولشویی احتیاج دارد. در واقع پولشویی همیشه جرم ثانویه بوده و حتما پیش از آن یک جرم دیگر هم رخ داده که مجرم باید برای جرم ابتدایی هم محاکمه شده و حکم دریافت نماید.
بنابراین باید دقت کرد که اگر شخصی از راه قاچاق مواد مخدری نظیر هروئین، قادر باشد تا اموال زیادی را به دست آورد. این اموال کثیف هستند و برای تمیز کردن آن ها فرد باید از پولشویی کمک بگیرد. در اینجا فرد دو عدد جرم مرتکب شده است. جرم اول قاچاق مواد مخدر و جرم دوم پولشویی. بنابراین زمانی که قرار بر مجازات فرد باشد، حتما باید برای دو جرم خود حکم دریافت نماید.