
آشنایی با انواع بیع
- calendar_month 1401/3/28
- comment بدون نظر
- person مولودزاده
- nest_clock_farsight_analog 3 دقیقه
- visibility 320 مشاهده
بیع نسیه: در این نوع، مبیع به صورت حال تحویل می شود ولی قیمت یا ثمن آن به صورت اقساطی و در آینده و به صورت موجل پرداخت می شود.
بیع نقد: این معامله از آن جهت بیع نقد نامیده می شود که هم کالا (مبیع یا جنس) در لحظه و فی الحال داده می شود و هم پول (ثمن) آن در همان لحظه تحویل می شود.
بیع سلف: این بیع برعکس نسیه است یعنی قیمت و ثمن معامله در لحظه و حال پرداخت می شود ولی جنس و مبیع در آینده و موجل تحویل می شود.
بیع کالی به کالی چیست؟
در این نوع بیع، هم جنس هم پول عوض جنس بعدا پرداخته می شود. این معامله بر خلاف موارد قبل به این صورت است که هم جنس که به صورت کلی است (مبیع) بعدا و با تاخیر زمانی مشخص تحویل داده می شود و هم پول آن که باز هم کلی است بعدا و به صورت مدت دار و موجل (دارای زمان) داده می شود.
شرایط بیع کالی به کالی: جنس (مبیع) و مبلغ و قیمت و یا پول (ثمن) مدت دار باشد و یا به عبارتی موجل باشد یعنی دارای اجل (مدت) باشد.
هم مبیع و هم ثمن یا پول آن هر دو به صورت مشخص و تعیین شده نباشند بلکه تنها اوصاف آن مشخص باشد. به عبارتی کلی فی الذمه باشد معنای کلی همان داشتن مصداق متعدد در شهر و بازار است. برای مثال گندم کلی است اما اگر اشاره بشود به فلان گندم این معین است نه کلی.
مثال برای بیع کالی به کالی:
به طور مثال علی و احمد معامله می کنند که یک سال، هر زمان میوه های باغ را برای علی آوردی به قیمت روز پول آن پرداخته می شود. در اینجا هم مبیع و هم ثمن مدت دار است.
حکم بیع کالی به کالی:
برخی از فقها بیع کالی به کالی را باطل می دانند زیرا معتقدند این بیع همان دین به دین است. برخی دیگر معتقد به صحت این بیع هستند.
بیع کالی به کالی از جهت حقوقی به دلیل اصل آزادی قراردادی و اصل آزادی اراده در قراردادها صحیح است. نیاز های معاملاتی افراد نیز همین امر را می طلبد.
تفاوت بیع کالی به کالی و دین به دین:
بین معامله کالی به کالی و دین به دین تفاوت وجود دارد. زیرا در این مدل معامله، هیچ دینی موجود نیست اما معامله دین به دین، ابتدا دین وجود دارد و سپس بین دو دین معامله انجام می شود.