ابطال سند رهنی
سند رهنی چیست؟
شاید سوالی باشد که ذهن هر کسی را درگیر خود کند که سند رهنی چیست و ابطال آن چگونه است. پاسخ به این سوال فقط توسط یک وکیل دعاوی ممکن است، سند رهنی در اصل نوعی سند رسمی است که برای تنظیم آن باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرد و به موجب آن رهن کننده یا بدهکار، ملک خود را به عنوان وثیقه برای بدهی خود می گذارد، که در رهن مرتهن یا همان طلبکار قرار خواهد گرفت. اگر سند رهنی به شکل قانونی تنظیم نشده باشد شخصی که ذینفع است می تواند با مراجعه به دادگاه طبق دادخواستی سند را باطل کند.
در برخی موارد این امکان وجود دارد که شخص یک ملک دیگر را با عنوان اموال خود به شخص دیگری برای رهن بدهد. که به صورت حقیقی یا حقوقی انجام خواهد شد. اما اگر این کار به صورت غیرقانونی انجام شود و مالک نسبت به آن معترض باشد می تواند برای ابطال سند رهنی دادخواستی تنظیم و به دادگاه تحویل دهد. در دعوای ابطال سند رهنی، خواهان کسی است، که صاحب ملک است یا کسی است که از در رهن بردن ملک متضرر شده است و خوانده نیز راهن و مرتهن خواهد بود. برای ابطال سند رهنی، به وکیل بسیار ماهری نیاز دارید. وکیلی که بتواند تمامی مراحل زیر را به صورت قانونی انجام و به راحتی کار ابطال را با اسناد و مدارک موجود انجام دهد.
نحوه صدور اجراییه
بعد از صدور رای، مبنی بر ابطال سند رهنی، دادگاه یک گواهی مبنی بر قطعیت رای داده شده تنظیم می کند، حکم صادر شده قطعی محسوب شده و از دادگاه به اداره ثبت و اسناد منتقل می شود تا در دفاتر اسنادی به صورت قانونی ثبت شود.
متصدی دفتر اسناد، تمامی مراتب مربوط به باطل شدن سند رهنی را مورد بررسی قرار داده و در پیش نویسی که سند مالکیت جدید تنظیم می شود، لحاظ می کند. همچنین مواردی همانند نکات زیر نوشته و ثبت خواهد شد:
- مشخصات کامل مالک جدید
- جریان پرونده ثبتی و نحوه ابطال سند رهنی
- شماره و تاریخ مستند ابطال
نکات مهم در ارتباط با دعاوی ابطال سند رهنی
- افرادی که مدعی مالکیت یک ملک هستند، اما هیچ گونه سند رسمی در دست ندارند. مالک شناخته نخواهند شد. بنابراین این گونه افراد نمی توانند درخواستی برای ابطال سند داشته باشند.
- همزمان یا قبل از دادخواست ابطال سند رسمی، حسب مورد باید تأیید بطلان عقد رهن موضوع سند رهنی نیز از دادگاه خواسته شود. چرا که ابطال سند رهنی، فرع بر بطلان عقد رهن است.
برخی از رویه و نظریه های قضایی
رأی شماره ۱۴۹۷ مورخ 13 اسفند سال 1391 شعبه ۵۰ دادگاه تجدید نظر استان تهران: ابطال سند رهنی، قبل از اثبات بطلان عقد رهن، امکانپذیر نیست.
رأی شماره ۱۰۶۷ شعبه ۴۰ دادگاه تجدید نظر استان تهران: برابر سند رهنی، تمامی مورد ثبت در رهن بانک مسکن قرار دارد و جهت حفظ حقوق احتمالی بانک، خواهان ابطال سند باید بانک مسکن را نیز طرف دعوی قرار میداد.
رأی شماره ۸۸۸ مورخ 29 شهریور سال 1391 صادره از شعبه ۲۲ دادگاه عمومی حقوقی تهران: اگر عقد رهن به دلیل تعلق مال مرهونه به غیر باطل شود، اجرائیه ثبتی که بر اساس این عقد، صادر شده است نیز به درخواست ذینفع ابطال میشود.
برای ابطال سند رهنی از چه کسی کمک بگیرم؟
برای ابطال سند رسمی نیاز است یک وکیل کاردان و متخصص این حوزه و یا یک مشاورحقوقی متعهد و با تجربه، در کنار خود داشته باشید. حضور در دادگاه و دفاع از پرونده های مربوط به اسناد و مالکیت دارای پیچیدگی خاصی است که نیازمند مهارت و دانش کافی است.
در نتیجه:
دپارتمان تخصصی حقوقی مولودزاده با سالها تجربه موفق در زمینه ابطال سند رهنی و صدها پرونده موفق. بر آن است که بتواند کارگشای اختلافات و مسائل حقوقی شما به بهترین نحو ممکن باشد. شما می توانید جهت بهره مندی از خدمات وکالت این دپارتمان با شماره 22761366 – 021 ویا 09127334842 تماس بگیرید و یا به صورت حضوری و با تعیین وقت قبلی به آدرس تهران – شریعتی بالاتر از پل صدر کوچه حافظی (داد) پ 19 واحد 6 –دفتر وکالت خانم مولودزاده مراجعه نمایید.